Afrika Kıtası’nın en büyük nehri olan Nil Nehri’ndeki Sudan’ın kuzeyinde bulunan Sebeluka Şelaleleri, her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Uganda ve Etiyopya topraklarından doğan iki nehrin Hartum’da birleşerek Mısır üzerinden Akdeniz’e dökülen dünyanın en uzun nehri Nil nehri üzerinde biri Mısır, 5’i Sudan’da olmak üzere toplamda 6 şelale bulunuyor.
Nil Nehri’nin en dar noktasında bulunan Sebeluka Şelaleleri , ismini etrafında bulunan dağlardan ve köyden alıyor.
Başkent Hartum’dan yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta yer alan tabiat harikası bölge, el değmemiş doğası ve bitki örtüsüyle yılın her mevsimi bölgeye gelen ziyaretçilerine ayrı bir güzellik yaşatıyor.
Sebeluka Şelaleleri, serin havası ve masalsı doğal güzelliğiyle hem şehrin stresinden hem de sıcaktan bunalan çok sayıda yerli ve yabancı turistin uğrak yeri oluyor. Bölgede ufak bir hayvanat bahçesi ile turistler için de çeşitli konaklama alanları da bulunuyor.
Köylerden çocuklar, rehberlik etmek için birbiriyle yarışıyor
Öte yandan Sebeluka Şelaleleri bölgesinin çevresinde ve Nil’in yatağında oluşan doğal adacıklarda çeşitli sebze ve meyveler yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Hartum’u kuzeydeki eyaletlere bağlayan kara yolunun Sebeluka sapağına gelmeden, yolda çevre köylerde yaşayan çocuklar rehberlik etmek ve aile bütçesine katkıda bulunmak için birbiriyle yarışıyor.
Sebeluka, gerçek anlamda bir şelale değil ancak nehrin bazı bölgelerindeki seviye farklılıkları ve suyun içinde yer alan kayalar nedeniyle oluşan görüntü “şelale” olarak tanımlanıyor.
Hartum ile Nil Nehri eyaletinin sınırındaki bölgede, kuş sesleri, kahverengi tepeler ve yeşilin bin bir tonunun eşlik ettiği muhteşem manzarada tekne yolculuğu ile de bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere farklı bir deneyim sunuyor.
Bölge, çok sayıda kuşa da ev sahipliği yapıyor.
“En büyük sorunumuz yollar”
Sebeluka sakinleri bölgenin yeterince tanınmadığından yakınıyor.
Nehir kenarındaki işletme sahiplerinden Hamdallah Ahmed Tayyib, söz konusu bölgenin tarihi değere sahip ve yüksek turizm potansiyeli olmasına rağmen tanıtım yapılmadığı ve ulaşım sıkıntıları nedeniyle Sebeluka bölgesinin hak ettiği değeri görmediğini söyledi.
Özellikle yaz aylarında, hafta sonu yerli ve yabancı turistlerin bölgeyi ziyaret ettiğini anlatan Tayyib, “En büyük sorunumuz yollar. Ziyaretçiler de bu durumdan rahatsız. Asfalt yol yapılırsa, burası her gün ziyaretçi ağırlar. Doğl olarak ta turizm gelirlerinin artışı hem bölge halkının, hem de ülkenin turizm gelirlerini oldukça artırır” ifadelerini kullandı.
Tayyib, Sudan hükümeti ve ilgililerden bölgeye daha fazla yatırım, tanıtım ve destek beklediklerini vurguladı.
0 Yorum