Bitlis’in Van Gölü sahilinde bulunan Ahlat ilçesi, turistlerin sık sık ziyaret ettiği bir nokta oldu. Bu sene “sakin şehir” üyeliğine kabul edilen bölge, yabancı turistlerin yoğun ilgisine maruz kalıyor.
İtalya’nın Greve in Chianti kentinde gerçekleştirilmiş olan Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu Toplantısı’nda “sakin şehir” üyeliğine kabul edilerek adını duyuran Ahlat, yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Günümüze kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış bölge, Urartular’dan Osmanlı Devleti’ne kadar tarih kokan bir yapıya sahip.
Bölgede bulunan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nın da UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alması, bölgedeki ziyaretçi sayısını arttıran bir başka etken olarak gözüküyor. Mezarlığın dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı olarak nitelendirilmesi, Ahlat’ın sakin şehir üyeliğine yükselmesiyle birleşince ilginin artması da kaçınılmaz oldu.
30 Bin Kişi Ağırladılar
2019 yılının ilk 5 ayında tam 30 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan bölge, yaz aylarında da bu sayıdan geri kalmamayı amaçlıyor.
Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, bölge ile ilgili olarak özellikle yoksulluğun ve terörün yarattığı mağduriyetlerin son bulmasıyla bölgenin kültürel mirasının ortaya çıktığının altını çizdi.
Sakin Şehir üyeliği için kendilerine 200 kriter belirlendiğini belirten Çoban, bu kriterlerin tamamına uymalarından dolayı bekledikleri yükselmeyi aldıklarını, bu terfi sırasında plan ve projeli bir şekilde çalıştıkları için süreci hızlandırdıklarını aktardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Ahlat’a büyük bir önem verdiğini söyleyen Çoban, “Burası bizlerin ortak medeniyeti. Türkiye’nin bütünlüğünü sağlayacak bölgelerden birisi de bu nokta. Aldığımız yükselme ile iç turizmde insanımıza, dış turizmde ise misafirlerimize farklı medeniyetlerin kaynaşabildiğini göstermek istiyoruz” dedi.
Hollanda ve Almanya’dan ekiplerin bölgeye gelerek incelemeler yaptıklarını belirten Ahlat Belediye Başkanı Çoban, Ahlat’ın sakin şehir unvanı almadan önce de sık sık ziyaret edilen bir rota olduğunun altını çizdi ve sözlerini tamamladı.
0 Yorum