Bursa gezi rehberinde, yeşili, doğal ve tarihi güzelliği ile ön plana çıkan bu önemli kentin gezilecek noktalarını sizler için derledik.
Türkiye’de doğal ve tarihi güzellikleri ile ön plana çıkan ve Türkiye’nin dördüncü en büyük şehri olan Bursa bir çok metropol şehrine yakın olması ile de ön plana çıkmaktadır. Osmanlı Devleti için ilk başkent olmaz özelliği gösteren Bursa gezi rehberi oluşturmak isteyen tarih severler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir kent olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca tarihi bir derinliği olan kentte siz gezilebilecek bir çok yapıt görme şansı elde edebilirsiniz.
Asırladır olan camiler, kervansaraylar, kümbetler, anıtlar, hanları, tarih dolu köyleri, tarih kokan sokakları ile birlikte yerli ve yabancı turist için gezilebilecek bir çok mekanın olduğunun göstergesidir.
2016 Dünya Yaşanılabilir Şehirler listesi oluşturulduğunda Türkiye’de 1. Sırada olma özelliği göstermiştir. Aynı şekilde dünyada ise 28. Sırada olmayı başarmıştır. 2017 TÜİK verileri baz alındığında kentin nüfusu 3 milyona yakındır. 10.882 metrekarelik bir alana hükmeden kent Bursa gezi rehberi oluşturanların mutlak bir suretle ziyaret etmesi gereken bir kent olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeni şehir yakınlarında olan Menteşe Höyüğü Bursa’nın tarihinin binlerce yıllık bir geçmişe dayandığının göstergesidir.
Orhangazi yakınında bulunan Ilıpınar da eski yerleşim olarak bilinmektedir. Arkeolojik buluntular karbon 14 metodu incelendiğinde 7 bin yıllık bir tarihinin olduğu gözler önüne serilmektedir. Milattan önce 4 binli yıllarda ise çeşitli yerleşmelerin Bursa’da olduğu belgelenmiştir. Buraya ait daha kesin bilgiler ise milattan önce 700’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Homeros ise eserinde Bursa’dan “Mysia” olarak isimlendirmektedir.
Bursa Gezi Rehberi
Ulu Cami
Yıldırım Bayezid döneminde 1400 yılında Bursa’nın adet sembolü haline getirilmiş olan Ulu Cami; Türk İslam tarihinin en eski yapılarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bursa gezi rehberi oluşturan tarih severlerin mutlaka Bursa’ya geldiğinde ziyaret ettikleri bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca İslam için buranın büyük bir önemi vardır. Camiler baz alındığında; Mekke, Medine, Kudüs, Şam’dan a sonra İslam’ın 5. Camisi olarak bilinmektedir.
Atatürk Caddesinde bulunan bu caminin en göze çarpan belirgin özelliği ise ayaklı cami örnekleri arasında en ihtişamlı olmasıdır. İlk olarak zaviye amaçlı yapılmasına karşın çok ayaklı cami mimarisinin en kalıtsal ve net örneği sayılmaktadır.
Hanlar Bölgesi
Gazi Orhan Bey Cami ve Ulu Cami arasında; Sultan II. Bayezid tarafından 1492 yılında inşa ettirilen bu Hanlar Bölgesi gelenlerin sık olarak ziyaret ettiği yerlerden bir tanesidir. Tekstil konusunda gelişmiş yerlerinin yanı sıra konumu itibariyle de çok önemli bir yere sahip olan bu han asırlar boyunca ticaretin kalbinin attığı yer olmuştur.
Eski Şehir bölgesinde yer alan bu Hanlar Bölgesi içerisinde ilk olarak Koza Han olmak üzere farklı hanlar yer almaktadır. Yerel ürünlerin satıldığı bir çok dükkanın olduğu bölgede, uzun bir süre; demirci, okçu gibi bir çok ürünün satıldığı bilinmektedir. Bursa gezi rehberi oluşturanların ziyaret etmesi gereken bir hanlar topluluğu olarak bilinmektedir.
Kozahan
Kozahan tarihi Ulu Cami’ye kısa bir mesafede yer almaktadır. Revak kısmı 40 beton kubbeden meydana gelen ve kesme taştan oluştan bu handa 95 oda yer almaktadır. Üstte 50 altta 45 olmak üzere toplam 95 odadan oluşan Kozahan, ismini ipek böceği kozası satışı yapıldığı için buradan almaktadır.
Kapalı Çarşı
Orhan Gazi zamanında yapılmış ve Hanlar bölgesine yakın olan Kapalı Çarşı; Bursa için çok önemli bir yere sahip ve en işlek yerlerinden biri olarak da karşımıza çıkmaktadır. 15. Yüzyıldan itibaren şehirde ticaretin capcanlı olduğu bir yer olarak Kapalı Çarşı bilinmektedir. Günümüzde ise Kapalı Çarşı içerisinde yer alan 130 dükkanı ile gelenlere aktif bir biçimde hizmet vermeye devam etmektedir.
Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri
1258 – 1324 yılları arasında hayat sürdüren Osmanlının kurucusu Osman Bey’in ve oğlu Orhan Gazi’nin anıt mezarları; Tophane semtinde bir bahçe içerisinde yer almaktadır. Gümüşlü Kümbet olarak anılan Bizans manastırının üzerisine gömülmesinin sebebi Bursa kuşatması sırasında Orhan Gazinin vasiyetidir.
1801 yılında meydana gelen büyük yangın ve depremle türbe tamamı ile yıkıldı. 1863 yılında ise Padişah Abdülaziz tarafınca eski yapısı göz önüne alınarak eski haline getirildi. Orhan Gazi türbesinin içerisinde; kendisi, eşi ve çocuklarının naaşları bulunuyor. Bunun da dışında Yıldırım Bayezid ve II. Bayezid’in oğullarının da mezarları burada bulunmaktadır.
Tophane ve Saat Kulesi
Orhan Gazi ve Osman Bey’in türbelerinin yakınında bulunan Tophane Parkı içerisinde yer alan Saat Kulesi 1906 yılında yaptırılmış.89 basamaklı ahşap bir merdiven aracılığı ile çıkılan saat kulesinin Bursa’nın merkezini net görmesinden ötürü zamanında yangın kulesi olarak da kullanılmış.
Panoramik bir biçimde Bursa’nın görüldüğü saat kulesinin üst katında bulunan dört cephede de 90 CM’de saatler yer almaktadır. Bursa gezi rehberi oluşturanların en iyi manzarayı görmek istediklerinde mutlak bir suretle tercih ettiklerinden yerlerden bir tanesi de burası.
Bursa Surları
Bitinyalılar tarafından doğal kayalıklar üzerine yapılan Bursa Surları heybetli görüntüsü ile dikkat çekmektedir. Hacı İvaz Paşa tarafından bu surlar son derece güçlendirilmiştir. Sebebi ise Ankara savaşında Timur’un seferi olmuştur. Bunun da dışında ardından Karamanoğlu Mehmet Bey’in kuşatmasından ötürü surların güçlendirilmesi gündeme gelmiştir.
Surların uzunluğu ise 3.38 kilometredir.
Cem Sultan Türbesi
1481’de babası Fatih Sultan Mehmet hayatını kaybedince Bursa’da oğlu Cem Sultan imparatorluğunu açık bir biçimde ilan etmiştir. 18 gün de hükümdarlık yapmıştır hatta. Adına para bile bastıran Cem Sultan ile abisi II. Beyazid arasında taht kavgaları yaşandı. 1495’te İtalya’da ölen Cem Sultan uzun bir süre sürgün hayatını yaşamıştır Avrupa’da.
1499 yılında naşı buraya getirilen Cem Sultan, Muradiye semtinde olan türbeye gömülmüştür.
Cumhuriyet Caddesi
Ticaretin en yoğun olduğu illerden biri olan; Bursa’nın şehir merkezinden (Zafer Meydanı), Gökdere Bulvarına kadar devam eden bir caddedir Cumhuriyet Caddesi. Bursa’da bulunan tarihi han ve çarşının tam ortasında yer almasından ötürü de coğrafi olarak da önemli bir yere sahiptir ziyaret etmek isteyenler için.
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Türkiye’de bulunan ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi unvanına sahip bu yer Bursa’da bulunmaktadır. Sizler burada otomobillerin, araçların üretim bölümüne tanıklık olacaksınız. 2002 yıllarında Haziran ayında açılan bu müze; 17 bin metrekarelik bir alanın tamamını kapsamaktadır.
Atatürk Kent Ormanı
150 hektarlık alana kurulu bu alan Bursa’nın en büyük parkı olma özelliğini göstermektedir. Yürüyüş parkurlarının yanı sıra yerel halk da hafta sonları genel olarak piknik için buraya gelmektedir. Sizler de Bursa gezi rehberi listesi oluşturduğunuz vakitte mutlaka böylesine devasa bir yeri ziyaret etmelisiniz. Büfeler, et satış yeri, bulaşık yıkama yerleri gibi pikniğe gelenleri ihtiyaçlarını karşılayabilecek yerler de burada bulunmaktadır.
Karagöz Evi Müzesi
Türkiye’de sadece bir tane bulunan böylesine bir müze; Karagöz ve Hacivat için eselerin sembolik bir hale getirildiği ev olma özelliğini koruyor.
2007 yılından beri gelen süreçte gelen ziyaretçilere hizmet veren Karagöz Evi Müzesi, Bursa gezi rehberi oluşturanların ziyaret etmesi gereken bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır.
0 Yorum